Thuisfitness versus sportschool – 8 voordelen & nadelen
Veel mensen associëren een slank, gespierd en gezond lichaam met uren maken in de sportschool. Hoewel fitnesscentra absoluut kunnen bijdragen aan een vitaler lichaam, zijn de sportschool en vitaliteit niet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alles wat je in de sportschool kunt bewerkstelligen, kun je namelijk ook thuis doen. Hierbij de voor- en nadelen van thuisfitness…

1. Thuisfitness = gemak

Discipline en motivatie is waar het veel mensen aan ontbreekt. Aan het eind van een slopende dag kan het immers erg lastig zijn om de discipline op te brengen om helemaal naar de sportschool te gaan. Zo zijn er nog veel en veel meer redenen waarbij je denkt: ‘Laat maar zitten, daar heb ik even geen zin in; ik ga volgende week wel weer.’

De stap om nog een uurtje thuis te sporten is gevoelsmatig veel gemakkelijker. Hoe gemakkelijker je het jezelf maakt en hoe minder drempels op je pad, des te vaker je het pad zult bewandelen. Voor thuisfitness is dus minder discipline en doorzettingsvermogen nodig. Thuisfitness is dan ook extreem comfortabel en laagdrempelig.

2. Voorbereidingen treffen voor fitness

Voordat je in de sportschool op de loopband staat of aan de halters hangt, moet je voorbereidingen treffen. Je moet allereerst je spullen bijeenrapen. Maar waar zijn je sporttas, sportschoenen, sportkleren, MP3-speler, batterijen, koptelefoontje, bidon, handdoek, toilettas, deo, portemonnee, telefoon, sleutels etc. Veel mensen haken tijdens de voorbereiding om naar de sportschool te gaan al af. Als je thuis kunt trainen, dan is er nauwelijks voorbereiding nodig, want je hebt alles bij de hand.

3. Reizen naar het fitnesscentrum

De fysieke reis naar de sportschool vormt voor veel fitness-beoefenaars een hoge drempel. In de winter moet je de kou trotseren en in de zomer de hitte. Bovendien moet je lopen, fietsen of rijden, waar je eigenlijk geen zin in hebt. Ten slotte is het is niet prettig om bezweet terug te reizen, dus je moet je naderhand ook nog eens  opfrissen. Als je thuis fitnest, dan hoef je niet te reizen, waardoor je jezelf een heleboel tijd en moeite bespaart.

4. Géén uiterlijk vertoon bij thuisfitness

Van tevoren opfrissen, achteraf opfrissen, trendy sportoutfit aantrekken, achteraf omkleden. Eerlijk is eerlijk, de meeste fitness-beoefenaars sporten niet alleen om gezonder worden, maar ook om er goed uit te zien. Er zijn dan ook niet veel zelfbewuste sportschoolbezoekers die totaal onverzorgd, onopgemaakt en in hun oudste afdankertjes push-ups en crunches uitvoeren.

Sterker nog: talloze sportfanaten betreden de sportschool niet zonder zichzelf tot in de puntjes te hebben verzorgd, opgemaakt en gestyled. Het voordeel van thuisfitness is dat je je voor niemand mooi hoeft te maken. Je kunt willekeurige afdankertjes aantrekken en er totaal verfomfaaid uitzien. Dat is ideaal, want uiteindelijk fitness je in de eerste plaats voor een gezonder, slanker en fitter lichaam, en voor steelse blikken. Er is niks mis met flirten, maar dat kan ook tijdens het stappen.

5. Efficiëntie: thuisfitness vs. sportschool

Als je bovenstaande 4 punten in ogenschouw neemt, dan kun je je wellicht voorstellen dat een sportschool-bezoekje behoorlijk wat tijd, energie en moeite opeist. Een uurtje fitnessen in de sportschool kan al met al gemakkelijk tweeënhalf uur in beslag nemen! Om die reden liggen er duizenden ongebruikte sportschoolabonnementen stof te happen.

Veel mensen kunnen dus niet de tijd en energie opbrengen om zich daadwerkelijk naar het fitnesscentrum te begeven. Laat staan 2, 3 of zelfs 4 keer per week. Het grootste voordeel van thuisfitness is dan ook dat je direct aan de slag kan. Een uur sporten blijft zodoende bij één uur tijdsbesteding. Zonder 45 minuten voorbereiding en 45 minuten nasleep. Thuisfitness is dus enorm tijdsefficiënt t.o.v. sporten in het fitnesscentrum.

6. Materiaal (fitness-apparaten & -attributen)

Het grootste gemis wat thuisfitness-beoefenaars kunnen ervaren is dat van apparaten en attributen. Moderne sportscholen zijn namelijk uitgerust met talloze fitnessapparaten en massa’s fitnessattributen. Hoewel moderne snufjes leuk zijn, is er niet veel nodig voor een effectieve fitness-sessie. Met een sportmatje en een paar gewichten kom je al een heel eind. Wil je meer variatie, schaf dan een crosstrainer of roeiapparaat aan.

7. Coaching in de sportschool is ideaal

Begeleiding is het meest waardevolle aspect van een sportschool. Van een ervaren coach kun je namelijk veel leren over de bewegingen die je maakt. Als je eenmaal over de nodige kennis beschikt, dan kun je echter ook optimaal trainen zonder professionele begeleiding. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om eens per maand een sessie in te plannen met een fitnesscoach en de rest van de maand op eigen houtje aan de slag te gaan.

8. Het sociale aspect van fitness

Het sociale aspect maakt de sportschool voor veel mensen leuk. Lekker kletsen, groepslessen volgen en elkaar motiveren, opzwepen en overtreffen. Deze mensen ontbreekt het doorgaans niet aan motivatie. De sociale contacten zijn voor hen voldoende motivatie om zich naar het fitnesscentrum te begeven. Vind jij de sportschool niet ideaal, maar vindt je het sociale aspect ervan juist wél leuk? Zoek dan een vriend, gezinslid, huisgenoot of andere bekende die jouw sparringpartner wil zijn en samen met jou thuis wil sporten.

Tot slot

Er is behoorlijk wat motivatie en discipline nodig om meermaals per week tijd en moeite op te offeren voor een sportschoolbezoek. Voor diegenen die niet gemotiveerd en gedisciplineerd genoeg zijn, werkt thuisfitness beter. Men doet het vaker, spijbelt minder vaak en houdt het langduriger vol. Thuis sporten is namelijk gemakkelijker, efficiënter en laagdrempeliger dan sporten in de sportschool.

Naar de sportschool of niet naar de sportschool?

Veel mensen denken dat ze per se naar de sportschool moeten om af te vallen en spieren te kweken. Als je de sportschool een prettige fitness-omgeving vindt, dan moet je dat absoluut doen. Helaas zijn er ook veel mensen die een sportschoolabonnement aanschaffen in de hoop gemotiveerd te raken, puur door de financiële uitgave.

In de praktijk liggen er talloze ongebruikte sportschoolabonnementen stof te happen. Een eenmalige financiële uitgave van toen, motiveert namelijk niet om nú je comfortabele woning te verlaten en je vrijwillig moe te gaan staan maken. Mensen gaan uitsluitend naar de sportschool als ze écht willen afvallen; écht gezonder, fitter & vitaler willen worden; en écht gespierder willen zijn…

Drempels

Je moet bereid zijn tijd en energie vrij te maken voor fitness, en daar is zowel doorzettingsvermogen als discipline voor nodig. Veel mensen kunnen simpelweg niet voldoende motivatie en daadkracht opbrengen om 2 of 3 keer per week naar de sportschool te gaan. Er zijn namelijk nogal wat stappen voor nodig:

  • Sportspullen bijeenrapen(sportabonnement, sporttas, sportschoenen, sportkleren, MP3-speler, bidon, handdoek, toilettas etc.).
  • De deur uit; de kou of hitte tegemoet.
  • Reizen: te voet, te fiets met de auto of het openbaar vervoer.
  • Je moet je ter plaatse omkleden.
  • Naderhand (in een krappe, drukke ruimte) opfrissen.
  • Wellicht moet je de batterijen van je MP3-speler nog opladen, zijn je sportschoenen vies, zitten je mooiste sportkleren nog in de was, etc.

Sportschool versus thuistraining

Thuisfitness mist enerzijds het sociale aspect van de sportschool, maar kent anderzijds nauwelijks drempels. Daarnaast voelen de meeste mensen zich thuis meer op hun gemak. Je hoeft bovendien niet te reizen, je niet op te doffen, je nauwelijks voor te bereiden en je hebt alles bij de hand.

Een uur sporten blijft zodoende bij een uur sporten. En dus niet drie kwartier voorbereiden, een uur sporten, 20 minuten reizen en een halfuur nabeschouwen. Thuisfitness is dus niet alleen comfortabel, maar ook nog eens enorm tijdsefficiënt.

Thuis bewegen net zo goed als in de sportschool?

Volgens een Japans onderzoek is thuis bewegen net zo goed als in de sportschool. Je wordt er net zo fit van en het is net zo gezond. Je bereikt er dus hetzelfde mee, áls je het doet. In mijn ogen is dit een onzinnig onderzoek. Natuurlijk word je fit en gezond van sporten, ook als je het thuis doet. De vraag is alleen: houd je het wel vol? Het is namelijk veel makkelijker om thuis te stoppen, dan in de sportschool.

In de sportschool ben je in een ambiance van sport en beweging en dit werkt erg motiverend om nog nét even iets verder te gaan, iets langer door te gaan en iets meer gewichten te gebruiken dan je thuis zou doen. Thuis staat de comfortabele bank te wachten en ligt de koelkast vol met lekker eten.

Thuis bewegen versus sportschool…

Een paar dagen of zelfs enkele weken is thuis bewegen wel vol te houden, maar als je eenmaal aan de sportschool gewend bent, dan is de kans dat je daar blijft sporten volgens mij veel groter dan thuis. Kijk maar eens onder je bed, in de kast of op zolder. Hoeveel fitnessapparaten heb jij daar liggen die je na een paar keer nooit meer hebt aangeraakt?

Bovendien is het thuis veel moeilijker om verschillende oefeningen te doen. In de sportschool kun je meerdere spieren trainen met specifieke apparaten, en zijn de mogelijkheden op cardio gebied ook veel groter. Rennen, steppen, roeien, crosstrainen, fietsen, liggend fietsen en nog veel meer. Door de grote variatie voorkom je dat het begint te vervelen.

Tot slot

Natuurlijk mag je helemaal zelf weten wat je doet als het voor jou werkt. Maar wees wel eerlijk tegen jezelf. Als je het voornemen hebt om drie keer per week op de hometrainer te zitten, maar uiteindelijk doe je het maar één keer per week, dan zou je ook sterk genoeg moeten zijn om tegen jezelf te zeggen dat thuis sporten eigenlijk niet werkt en dat de sportschool misschien toch een betere optie is.

Write Your Review

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CART

X